Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang Yang berakal [Al-Imran:190]

Tuesday, December 4, 2012

yeay dah kawin!!

bismillah...

1st time menulis blog dengan gelaran suami hahaha...well perasaan ketika menulis? sama jek..mungkin lebih tenang, lebih matang kot. tgkla camne pas2ni kan..

alhmdulillah segalanya berjalan lancar. Allah permudahkan segala2nya..alhmdulillah alhmdulillah...persiapan perkahwinan dipermudahkan..hari pernikahan dipermudahkan..majlis walimah dipermudahkan...sampai takde satu perkara pun lah yg aku rasa can be better..semuanya mudah dan sempurna.

aku bernikah pada 10/11/12. tarikh yg sebenarnya taklah dikejar atau dirancang sejak lama. aku bgtau parent rasa cam nak bernikah bulan 11, lepas raya haji camtu. lepas ckp camtu aku pun naik flight balik us. turun je flight ummi cakap ok walimah belah kita 18hb Nov ye. ditakdirkan dewan tu ada kosong tarikh tersebut sahaja..aku pon ok jela..(sebab tak sabar kan..)


Hari Nikah..

so camni lah rupa aku sebelum nak bernikah tu. cemas2 sket2 tu dah ada tp not really feeling it. mungkin sebab orang2 yg ada kat sekeliling tu ramainya kawan2 aku..so debaran tu takla rasa sgt..


pak imam yg nikahkan aku tu, ust adib namanya. alhmdulillah dia sangat2 bagus orgnya..tazkirah nikah pun bagus..dan sgt mempermudahkan urusan nikah. asalkan jelas, tiada syarat2 tambahan dikenakan. lepas aku jawab akad, terus dia kata alhmdulillah dan membaca doa. takde tanya org2 lain sah ke tak sah ke..well, kalau kat US jawab yes je kan dah sah..namun kat mesia kenala jawab panjang sket..



lepas akad nikah, aku mengimami isteriku menunaikan solat sunat nikah. time solat ni lah baru aku rasa sgt bahawa aku dah menjadi seorang suami, tanggungjawab makin berat, kena jadi imam kepada isteri. perasaan waktu tu, gembira campur cemas campur takut..rasa cam nak nangis btul dalam solat tu..itu antara hikmahnya kot solat sunat nikah tu..isteri aku pun kata time solat tu lah dia paling rasa sampai menggigil lutut..
alhmdulillah it went well. nikah tu tak sampai seminit pun..tp moga ia berkekalan selama2nya insyaAllah.


lupa plak nak perkenalkan. nama isteri aku Husna Madiha binti Zainul Abidin. kalau dalam gambar tu, dia yg belah kiri aku tu la. ni gambar Ayah aku, ust adib, abah dia, aku, dia, ummi aku dan mama dia. ni adalah line up org paling penting untuk aku pada hari tersebut. hari2 seterusnya pon sama kecuali ust tu jela tak masuk lg dah hehe..


special thanks to kawan2 dulang boy and pak andam aku, which are usrahmate waktu kat purdue dulu..




who's next in line? mungkin gambar di bawah memberikan jawapannya..




Hari Walimah...

hari walimah aku pada 18 Nov 2012, alhmdulillah juga berjalan lancar. siap ada kejutan video dari diorang ni yg menyebabkan mata aku berkaca2..tak sempat nak mengalir je sbb org datang nak amik gambar bersama. Thanks guys..you guys are the best.

tetamu yg datang, lagi ramai tetamu parent aku la dari tetamu aku..walaupun majlis aku tp sponsor parent kan haha...tetamu yg aku jemput siap pos kad seawal kad siap pun rasanya adala beberapa je yg datang..diorg dok jauh2..sejarah kawan aku dulu2 sejak kat kedah membawa ke johor..jauh gak diorg nak dtg..ada yg ada urusan penting yg tak dpt nak dielakkan..

tp antara yg aku takleh nak lupakan, sepasang kawan yg aku beru 1st time bersua muka..sejak dari dulu kawan di alam maya je..sejak zaman friendster lg tu! Lia dan suaminya, wafi. datang dari ipoh rasanya..sgt2 berterima kasih kepada korang berdua..lia siap malu2 sebab 1st time jumpa kan..sebbaek wafi macho je dtg salam..tak sempat bergambar bersama kan? len kali jumpa lagi insyaAllah..

serentak dengan walimah aku tu, ialah serangan yahudi ke atas saudara2 kita di Gaza. aku sgt2 rasa bersalah..dahla tak gi join diorg lawan musuh islam, bersuka ria bergembira plak dengan walimah aku..alhmdulillah surrounding aku juga turut merasakan yg sama. kawan aku azizi selaku pembaca doa untuk majlis, turut menyelitkan doa untuk mereka di sana (macam 80% doa tu utk Gaza je hehe..). menginsafkan doanya..terima kasih azizi..alunan doa qunut nazilah juga ada by unic..dan juga ada tabung2 aqsa syarif utk gaza di setiap meja makan.. alhmdulillah dapat mengutip beberapa RM untuk disumbangkan kepada mereka di sana. dan yg paling penting ialah menggunakan kesempatan ini untuk mengajak para hadirin untuk turut sama tidak lupa kepada saudara2 kita di mana sahaja kita berada..korang pun nanti buatla ye (kalau belum or kalau tambah ;D )

 


owh and yes..tema hari dewan walimah aku aritu pink! ciss tak macho..awal2 aku dah tolak warna tu..event manager setuju je. tp preparation dewan diorg tak bg aku gi tgk..rupanya diorg amik pink gak..ummi la yg suka kot..last2 ok je pink pon..tak kisah dah warna apa bila what matters is dengan siapa ;p

cakap pasal event manager, terima kasih byk2 kepada RYD event management yg telah memanage event aku hari tu. KakDi selaku event manager dan sepupu lah terutamanya..walaupun kakdi mmg la tak baca blog ni kan..moga Allah membalas jasamu..mempermudahkan segala urursanmu untuk duniamu dan terutamanya akhiratmu..dan semua ahli team RYD yg lain juga. ameen.

Hari Realiti..

Selesai bergelar raja 2 hari..tiba masa untuk hidup realiti..

The very next day 19hb Nov terus husna work her 1st day as a dentist. kena posting ke perak!! namun alhmdulillah Allah permudahkan..thanks to pegawai2 kesihatan dan semuanya, dia kena kerja di klinik pergigian Tanjong Malim..betul2 sempadan Perak-Selangor. adala tak sampai sejam dari kl..


maka jadilah kami kekasih hujung minggu..weekdays bujang weekend kerja sebagai husband lah aku wat masa ni..to think about it, alhmdulillah Allah susun sebegini..since aku pon ada 2 jenis family...satu family seakidah walau tak sedarah yg perlu aku santuni di Shah alam ni..dah beberapa minggu mereka bercuti..dah rindu2 dah ni..so weekdays bolehlah aku fokuskan untuk mereka, manakala weekend untuk isteri dan family yg sedarah. cantik sungguh aturan Allah untuk kami..Moga dapat kami manfaatkan sepenuhnya peluang yg Allah bg nih.

Hati tenang rasa sempurna

to be honest, aku rasa macam dah takde ape yg aku nak kejarkan sangat..walaupun belum bekerja, belum bergaji besar, belum berkereta dan berumah besar...aku rasakan hidup simple aku ni dah cukup wat masa ni..bukanlah nak kata dengan berkahwin ni, impian dah tercapai..kahwin bukannya impian kan? ia hanya satu lagi alat yg boleh digunakan untuk mencapai matlamat. mencapai cita2.. dan terasa macam ada satu cita2 yg aku rasa sangat dekat semenjak dua menjak ni..iaitu mati syahid..entah mengapa..mungkin ada kena mengena dengan syria dan gaza yg amat hectic baru-baru ni..well, semua orang akan mati..kan best kalau mati pun, kita nak mati yg sebaik-baik mati..syahidlah jawapannya. kan?

sekali lagi aku berterima kasih untuk semua yg selalu mendoakan aku, mendoakan kami..semoga Allah membalas kalian dengan ganjaran yg bahkan lebih dari itu...teruskanlah berdoa untuk kami..insyaAllah kami juga sentiasa mendoakan antum..dan semoga dapat sama2 kita bernaung dibawah arasy Allah ta'ala nanti..di hari dimana tiada perlindungan selain dariNya...



Ameeen


8 comments:

  1. Nak kata kau kurus tapi mungkin sebab bayangan rindu kat kau buatkan nampak macam tuh. hehe.

    anyways, mabruk, barakAllahu lakuma.

    Bagus jugaklah dapat jadi suami "part-time" macam boleh jumpa tetiap minggu dating gitu. Haha. rasa manis lebih sikit la kan :D

    Weh, rindu weh. Haha, harap-harap zaujah tak jeles.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hello...mmg kurus sket ok! mungkin sebab takyah makan masakan korang yg super sedap tu kan..nak2 malam2 asik snacking pizza wanK je haha..

      jazakallah akhi atas doanya..

      rindu aku ek? ahaks terharu...

      Delete
  2. salam.,.tahniah akim.. semoga ketemu lagi
    nnt datang tg malim tu, bwak2 la kedepan sket sampai ipoh.. okays?

    -abdul wafy, 0192739808_

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah wafiy..korang both kat ipoh ek? ipoh katne?

      Delete
    2. salam akem..
      da brkurun baru prasan komen wafy ni.. :)
      wafy still kat ipoh-desa tawas gemilang, lia kat cheras.

      Delete
    3. eh lia! lama tak dengar cite..ooo kiranya korang pon pjj la ni ek?

      husna pun kat ipoh skang...dia kena rotation kat ipoh sampai bulan januari nnt.. sama2 la kita pjj kan haha..

      bleh la wafi blanja mkn kat ipoh kan?

      Delete
  3. abg hakim hensem makin macho pas kawin...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..skang lagi macho bro...dah macam mengandung dah aku ni haha

      Delete