Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang Yang berakal [Al-Imran:190]

Tuesday, July 12, 2011

Cerita Sungai Pusu

bismillah

aku ditakdirkan untuk bersekolah menengah atas di SMK Sungai Pusu. untuk mereka yang tak tahu, skolah ni terletak di Gombak, sebelah karak hiway gombak-kuantan tu..skolah ni skolah asrama separuh harian. takdela glemer sgt skolah ni cuma org kata skolah ni skolah bestari. taktaula kan~

batch kami adalah batch pertama skolah tu yang masuk sejak f1 (aku masuk waktu f4) so maksudnya waktu aku skolah situ, skolah ni baru la 3 tahun camtu.

skolah ni budak2 dia baik2 (cam aku la kan pfft)..dulu2 waktu kalo ada mesyuarat cikgu2 skolah lain dtg skolah kami waktu hari skolah, cikgu2 tu tanya kat cikgu kami "skolah ni cuti ke hari ni?" sebab budak2nya semua snyap je tak bising2 dan tekun belajar haha..

pintu masuk utama aku ke skolah dan asrama

walaubagaimanapun bukanlah itu point aku sebenarnya..bukan point kami baik tu yg aku nak kongsikan..aku nak share hari ni ape yang aku belajar dari skolah tu. ha ironi tak ironi la kan..mmgla skolah tempat kita blajar? but u know what..blajar akedemik tu hanyalah 1 part daripada kehidupan..byk lagila yg aku blajar selain akedemik..

1st, aku blajar bkawan ngn budak2 yang pernah skolah smksp tp da pindah skolah lain..ada 2 sebab knapa aku bleh ada kawan ni. 1st ialah persahabatan antara dorg ni mmg kuat sampai pas pindah pon dorg still hangout sama2 sampai aku pon knal dorg, dan kedua ialah skolah ni mmg best sampai ada y pindah masuk smksp balik selepas diorg dpt sambung ke skolah2 power sperti kisas dan mrsm (yg ni lelaki takde kot..ada ke?)

antara kawan kategori ini yg aku sempat kenal ialah herman, asyraf, safwan, safuan, faris, aslami, inas, abbad, mael, zaid, bob dan ada la beberapa lg kot..dorg ni sume blaja kat skolah power2 sampai aku pun cam inferior sket la kan..

tp takpe smksp pon best jugak sebab ada kawan2 yg macam adik bradik aku dah iaitu azizi si ketua kelas, zahid si budak fav cikgu2 (dan aweks), ayoi si pengawas jambu haha, ibai si pengawas tido tapi pandai, hasan ketua pengawas, hamzah brainer agung, ajim berbaju oren, najmi katil seblah. saini, alan, bad, ramai lah maleh aku tulis semua baik aku letak buku tahunan je kan kalo nak cite semua..

ni dia muka taiko2 senior asrama

2nd, aku blajar kawan ngn pompuan. ha jgn tak pcaya yg aku ada kawan pompuan gak..waktu f1-f3 aku skolah agama yg kelas asing jantina. so mmg takde kawan pompuan la. masuk je smksp ni ada budak pompuan bg aku pnyapu soh sapu kelas. tkejut aku. bg la bunga ke...duit ke..makanan ke..haha..

kalo aku tak silap, 1st day aku masuk skolah girl yg memula aku jumpa ialah pengawas fazliza and nadia dok kat tangga pastu tunjuk kat aku mane satu pejabat skolah. pastu lyn penolong ketua kelas yg soh aku buat keje..aja dan adie duduk dekat ngn meja aku (blakang aku kot), wenny yg hari2 mintak sposen duit kelas..sabrina yang jadi contoh ayat bahasa melayu kat papan hitam haha..tu waktu f4 la..

pastu aku masuk asrama waktu f5, naik jadi pengawas skolah..mula kamcing ngn budak f5 kelas lain jugak so terlibat la ngn minah2 lain seperti 3 pengawas sekawan yg sama 'tinggi' powerpuff girl fifi, fae dan fye, ada minah ayu atiqah, minah dok blakang aku yg sememeh sket kak roq (dulu la sememeh skang dah phuiii cun seh) ,n najwa jgn dilupa mau kne pelangkung aku nnt..dan ada la lagi org2 lain yang tak larat dah aku nak sebutkan semuanya..

kat smksp ni lah aku blajar develop persahabatan yang lebih realiti dari waktu aku skolah rendah dan menengah bawah. dulu aku diletakkan di skolah basic islami / agama rakyat sebab parent aku nak aku ada asas yang kukuh la sebelum aku bercampur ngn realiti. walaupun takla kukuh sgt asas aku tp atleast ada foundationnya.

tak dinafikan kat smksp ni aku ada crush perasaan terhadap beberapa kawan silang jantina nih. maklumlah baru kenal hawa kata org..tp perasaan tu terkawal dengan agak baik ngn kehadiran kawan2 yg supportive, dan kegiatan2 aktif lain, makanan asrama yg not bad, serta junior2 yg takut kat aku haha..

perwatakan aku kalo untuk org yg tak kenal (terutamanya junior) mesti kata aku ni serius dan garang. aku pernah menjerit sound budak2 kat dalam dewan makan asrama sebab budak pompuan ni makan tak sure la guna ape sebab yg pasti mulut guna utk bsembang dan bising..geram aku! ape lagi..mmg naik la saham aku kan haha..

and cikgu! cikgu yang paling kamcing ngn aku ialah cikgu disiplin iaitu cikgu samat..dia ni cam ayah/abg kpd ramai org la kat smksp tu sebab usaha dia yg sgt bersungguh mengajar kitorg matematik moden dan tambahan. siap aturkan tusyen utk kitorg, study group sume lah. bahagian disiplin tak nampak sgt sbb budak skolah ni kan baik2 sume..

cikgu, acik (bini) dan dua kanak2 istimewa di blakang ;p

tu kisah dulu2 la...what? 9 years ago? phew lame tuu..kalo bela anak kucing skang dah jadi bapak rimau kot..

"Persahabatan ibarat satu janji yang dibuat dalam hati. Tak dapat ditulis, tak dapat dibaca. Namun takkan terpisah dek jarak, takkan berubah dek masa." (quote)

so pengajaran ape nak ambil dari posting kali ni?

1st, people come and go..but friendship last forever..ceeewah ayat. ni takyah aku komen korang dapat paham kot pengajarannya..

2nd, kawan2 aku ni dah jadi macam2..ada dah nak abih master, ada dah kerja ustaz ustazah..ada dah jadi nurse, cikgu, arkitek, doktor, lawyer, engineer di kilang2 factory2, stabel2 kuda..ada yg baru sambung blajar lg..ada yg sambil blaja sambil keje..macam2 lah..

slalu aku rasa ketinggalan bila aku baru nak abih degree tp kawan aku tu dah nak abih master..tp ada gak kawan aku yg baru nak abih diploma..so camne? ada yg single, ada yg da btunang, ada yg baru kawin, ada yg dah ada anak dah pon..(ok peer pressure sudah mari..)

rezeki masing2 Allah dah tetapkan..tak perlu risau2 tak perlu jeles2..ada dia lebih tu tp kurang ni..and vise versa. but together? we will paint the world beautifully colorfully rainbowly (ada plak perkataan ni)..

kan lawa warna warni dunia ni..kalo satu kaler je tak best la (source)

3rd, keeping in touch is so much easier..20 years ago mesti susah nak kontek kawan2 kan..mak ayah kita kalo dulu2 agak2nya guna surat kot ek? so adala reason nak lost kontek kan..

zaman skang nih walaupun dah 9 tahun terpisah, still slalu berhubung melalui teknologi baru..boleh tgk update camne dah jadi kawan aku skang..masih nakal cam dulu ke, atau dah jadi imam muda..

so networking has become more accessible. input and output process should be optimized maximally. aku nampak ada kawan2 promote perniagaan, promote politik, promote aktiviti2, promote diri kui3, dan islam sepatutnya dipromote dengan lebih hebat lg. dah takde alasan dah kat Allah nnt nape tak share pasal islam kat kawan2 sedangkan they are available online 24/7 (or you can leave a msg and they will receive it when they online).

aduss mnyesal plak aku tulis part nih..hmm kne usaha lebih kuat lg nih..

kepada yg baca post ni, tp aku tak pnah share pasal islam ngn korang, jomla kita saling bertukar idea dan pengalaman bagaimana nak jadikan diri kita dan kawan2 kita ni muslim yg hebat macam Salahuddin Al-Ayubi, macam Muhammad al-Fateh, macam Rabiatul Adawiyyah macam Ummu Sulaim..

Allah telah mempertemukan kita dalam sebuah memori satu masa dahulu, semoga Allah mempertemukan kita lagi dalam syurga yg penuh kenikmatan abadi di akhirat nanti..

Allah telah memberikan kita peluang untuk bersama dalam kenangan yang indah..semoga Allah tetapkan hati kita, memperkukuhkan ikatan hati kita ini dalam perjuangan mencari dan mengenal ilahi rabbi.

Ameen

6 comments:

  1. salam,

    sgt suka dgn words quoted kt ats :)

    bace ur entry membuatkan sy rindu something there.last 2 years sy penah buat prog kt skolah ni, arabic camp utk adk2 form3.adik2 kt sana smua baik2, pandai hormat org, ukhwah antara diorg pun kuat :)

    ReplyDelete
  2. oo ye? mesti budak2 tu dah pandai arabic ada cik kak mengajar mereka..time kami dulu pun ada abg/akak2 dari uia dtg bg motivasi la ape sume..best

    ReplyDelete
  3. Only Memory Will Stay....

    People Come and Go... but friends stay...

    Cinta kalau dicampak kemana pun pasti akan hidup...
    sahabat, anak, ibu, junior, senior,
    ini semua faai'l utk pencinta...

    crush, syok sendri, suka sama suka, rindu...
    namakan apa shj utk membayangkn makna cinta yg mengalir dalam setiap situasi....

    "berCinta Biar Sampai Syurga"

    -Pengawas Jambu-

    ReplyDelete
  4. tribute to our friendship~
    i miss all of this en.hakim!
    thx for pasting my cute face here! haha

    -ukhuwah fillah abadan abada-

    ReplyDelete
  5. Pergh.....rindu lo sama kau akim..hahha

    ReplyDelete